Nog geen spoor van gestolen kerkklok

De deken van de basiliek in Susteren heeft er geen vertrouwen meer in dat de gestolen kerkklok nog wordt gevonden. "De politie is denk ik niet echt op zoek en ik heb zelf geen tijd om achter de klok aan te gaan", zegt hij donderdag verslagen.

De eeuwenoude bronzen klok, die als beeld op het Salvatorplein stond, werd vrijdagmiddag gestolen door twee mannen. Zij laadden het loodzware object met een klein takeltje in een oranjerode Volkswagen. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de pick-up donderdagnacht is gestolen bij een verhuurbedrijf in Stein.

Een zoektocht naar de Volkswagen met een helikopter mocht niet baten. De politie heeft nog geen spoor van de daders en ook op een zondag geplaatste getuigenoproep zijn nog geen reacties binnengekomen.

"Het is echt een brutale daad geweest", vindt de deken. "De klok had bovenal een emotionele en historische waarde."

De klok stamt uit de veertiende eeuw en werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers uit de toren gehaald. Die wilden het brons gebruiken om wapens van te maken, maar de klok werd uiteindelijk toch gespaard. In de jaren negentig werd de klok op een verhoging voor de basiliek gezet.