Dalai Lama bereid tot overleg met Chinese leiders

De Dalai Lama is bereid om met Chinese leiders, inclusief president Hu Jintao, om de tafel te gaan zitten, maar niet in Beijing. Dat heeft de geestelijk en politiek leider van de Tibetanen donderdag gezegd vanuit zijn ballingsoord in Noord-India.

Eerder op de dag bevestigden Chinese staatsmedia dat de protesten tegen de Chinese overheid zich vanuit Tibet hebben uitgebreid naar aangrenzende provincies. Het persbureau Xinhua meldde dat er in de Chinese provincies Sichuan en Gansu donderdag rellen uitbraken. Tibetaanse activisten zeiden dat het leger en de politie ingrepen en daarbij meerdere demonstranten doodschoten. Ook zouden veel demonstranten zijn gearresteerd.

De donderdageditie van de Tibet Daily meldde dat er in Tibet 24 mensen zijn opgepakt vanwege betrokkenheid bij de demonstraties van vorige week vrijdag. Zij worden beschuldigd van het in gevaar brengen van de staatsveiligheid en andere misdaden. Xinhua meldde eerder dat 170 deelnemers aan de protesten zichzelf aan de politie hebben overgegeven.

De Chinese autoriteiten houden het slachtofferaantal van de demonstraties in Tibet op zestien doden en 325 gewonden, hoewel Tibetaanse ballingen spreken van minstens tachtig doden. China zegt dat aanhangers van de Dalai Lama het geweld van de Tibetanen vanuit het buitenland hebben aangestuurd.

Intussen is Tibet tot verboden gebied verklaard voor buitenlanders en zijn alle toeristische reizen naar het gebied geannuleerd. De Chinese autoriteiten zijn daarnaast begonnen om buitenlanders, en met name journalisten, te weren uit het omliggende gebied waar ook veel van de ruim vijf miljoen Tibetanen wonen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft gezegd zich zorgen te maken over een in mei geplande ontmoeting tussen de Britse premier Gordon Brown en de Dalai Lama. Beijing heeft landen gevraagd de Dalai Lama geen platform te bieden voor wat een Chinese woordvoerder woensdag afdeed als 'pogingen om China te splijten onder het mom van religie'. Noord-Korea schaarde zich donderdag achter zijn communistische bondgenoot door de protesten in Tibet af te schilderen als een poging om de Olympische Spelen te verstoren.