'Niet meer over Wilders berichten'

Als het aan de journaliste Annette Birschel ligt wordt er veel minder aandacht besteed in de Nederlandse media aan Geert Wilders. Volgens de correspondent voor Duitse media in Nederland weigert Wilders in debat te gaan en is de nieuwswaarde vaak laag. "Ik vind dat wij nu zo langzaamaan eens moeten nadenken over onze eigen vak en waar de grens ligt tussen onze journalistieke plicht om nieuws te brengen of een spreekbuis te zijn voor iemand. Ik vind dat een grens wordt overschreden", zo zei Birschel op Radio 1.

"Wilders zegt niet 'Moslims het land uit' om vervolgens het gesprek met ons aan te gaan, hij zegt 'Moslims het land uit' en rent hard weg. Zoals jongetjes besjes schieten en zich verstoppen, neemt Wilders geen verantwoordelijkheid voor zijn uitspraken. Dat is onacceptabel." Volgens de journaliste bericht je vaak over iets omdat er een debat over ontstaat. "Op een gegeven moment moet je denken: er komt geen debat. Want diegene die het debat aanzwengelt, doet zelf niet mee en houdt zich stil."

Volgens de journaliste staat de oproep los van de boodschap van Wilders. Ze stoort zich aan de hyperigheid van de media, "Het gaat erom hoe wij omgaan met hypes, zoals ook Peter R. de Vries en Joran van der Sloot. Alle media stonden er vol van over dat er een programma zou komen en dat iemand riep dat de zaak opgelost was. We moeten nadenken wat de nieuwswaarde daarvan is."