Tibetaanse demonstranten geven zich over

Meer dan honderd deelnemers aan de demonstraties in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa hebben zich dinsdag bij de politie gemeld. Zij gaven mogelijk gehoor aan de oproep van China van zondag, waarin de betogers werd verzocht zich vrijwillig over te geven of harde straffen tegemoet te zien bij arrestatie. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag gemeld.

De website van de krant de Tibet Daily meldde dat in een buitenwijk van Lhasa tevens 94 mensen zich bij de autoriteiten hadden gemeld. Het was niet duidelijk of deze in het door Xinhua genoemde aantal waren opgenomen. De krant riep tevens alle anderen die aan de protesten tegen de Chinese overheersing hebben deelgenomen op om zich te melden. De demonstraties begonnen vorige week vreedzaam, maar ontaardden vrijdag in geweld dat volgens China aan zestien, maar volgens Tibetanen aan tachtig mensen het leven kostte.

De Tibetaanse politiek en spiritueel leider de Dalai Lama dreigde dinsdag met opstappen als het geweld van de Tibetanen escaleert. Hij riep hen op om zich vreedzaam op te stellen. De Dalai Lama en China hebben elkaar de schuld gegeven van het aanwakkeren van het geweld in Tibet. De leider van de Chinese communistische partij Zhang Qingli noemde de Dalai Lama, die in 1989 de Nobelprijs voor de vrede won, woensdag een 'wolf in een monniksgewaad, een duivel met een menselijk gezicht, maar het hart van een beest'.