Michael de Jong wil af van stigma

Michael de Jong hoopt dat Nederland inziet dat hij niets met de Deventer moordzaak te maken heeft. "Ik ben niet de klusjesman", zei hij gisteren in actualiteitenprogramma Nova. "Ik ben Michael de Jong. De klusjesman is een door Maurice de Hond gemaakte mythe."

Dinsdag bepaalde de Hoge Raad dat de Deventer moordzaak niet wordt heropend. De advocaat van de veroordeelde Ernest Louwes had om herziening van de zaak gevraagd. Onder aanvoering van opiniepeiler Maurice de Hond is De Jong jarenlang als de ware moordenaar van Wittenberg aangewezen. Zo zei hij ooit dat hij honderd procent zeker wist dat De Jong de moord op zijn geweten heeft. Louwes zit een gevangenisstraf uit van twaalf jaar voor de moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg. Zij werd in september 1999 in haar woning in Deventer doodgestoken.

De dag van de uitspraak van de Hoge Raad zag De Jong als 'een goed punt' om te laten zien wie hij en zijn vriendin zijn. "We zijn normale mensen. Maar we weten niet meer onder welke steen we moeten kruipen", zei hij. Daarmee doelde hij op het sociale isolement waarin zij de laatste jaren zijn terechtgekomen. Omdat hij hand- en spandiensten verrichtte voor Wittenberg kwam hij al snel bekend te staan als 'de klusjesman'. "Als je in de krant staat als moordenaar word je continu lastiggevallen. Het gaat van kwaad tot erger: van een spugende clochard tot collega's die je proberen aan te rijden."

De Jong omschrijft zichzelf als een psychisch en financieel kapot man. "Niemand wil 'de klusjesman' graag in dienst", zei hij. "Ik heb geen baan, geen uitkering en geen sociaal leven meer. We zitten gedwongen thuis; in ballingschap in je eigen land."

Volgens De Jong is De Hond de enige die roept dat hij de moordenaar is. "Maar als je lang genoeg iets roept, dan gaan mensen het wel geloven. Hou ermee op. Laat ons met rust."

De Jong noemde de opiniepeiler in Nova consequent Maurice de H. "Hij is veroordeeld voor smaad en laster. Maar ja, daar heeft hij geen bekendheid aan. Dat is niet interessant."

In het oordeel van de Hoge Raad ziet De Jong andermaal de bevestiging dat hij niets met de zaak te maken heeft. Nova registreerde op camera de reactie van De Jong op de uitspraak. "Allemachtig", stamelde hij. "Ik heb er geen woorden voor. Ik kan het eigenlijk niet beschrijven."

Bij Pauw & Witteman zat De Hond gisteravond aan tafel. Via een satellietverbinding deden ook De Jong en zijn advocaat hun verhaal. Tot een confrontatie kwam het niet: zowel De Hond als De Jong wilde niet op elkaars woorden ingaan of kregen daar niet de gelegenheid toe.