Rode Kruis: grote humanitaire problemen in Irak

Vijf jaar na de Amerikaanse inval in Irak hebben veel Irakezen nog te kampen met een gebrek aan basale gezondheidszorg, sanitair en schoon water. Dat heeft het Internationale Rode Kruis vandaag gezegd. De humanitaire situatie is kritiek, zegt het Rode Kruis.

Het huidige conflict verergert de gevolgen van eerdere oorlogen en sancties die Irak zijn opgelegd. Ziekenhuizen hebben onvoldoende gekwalificeerd personeel, standaardmedicijnen zijn er vaak niet en de faciliteiten worden slecht onderhouden. Er is in Iraakse ziekenhuizen slechts plaats voor dertigduizend mensen, maar er zijn tachtigduizend bedden nodig.

Sinds 2003 zijn in Irak 2200 artsen en verplegers vermoord in Irak en meer dan 250 ontvoerd. Van de 34 duizend mensen die in 1990 als arts geregistreerd stonden, hebben twintigduizend Irak inmiddels verlaten. Irakezen hebben ook een tekort aan schoon water. Tegen de huidige prijzen zijn gezinnen met één kostwinner eenderde van het maandinkomen -oftewel 32 euro- kwijt aan water, aldus het Rode Kruis.