Storm teistert Nederland

Door het hele land zorgt het weer voor problemen.

De storm die woensdag over Nederland trekt zorgt in het hele land voor problemen. De aanhanger van een vrachtwagen waaide woensdagochtend om op de A12 bij het Gelderse Westervoort. De rijksweg richting Duitsland was hierdoor enige tijd geblokkeerd, meldt de politie. Rijkswaterstaat raadt vooral chauffeurs met onbeladen vrachtwagens aan om niet over zogenoemde noord-zuidbruggen te rijden.

Een ferry die vanuit Newcastle naar IJmuiden vaart, heeft door de storm flinke vertraging opgelopen, laat de exploitant van de veerdienst weten. De boot had om 09.30 uur aan moeten meren. Maar de loods durft het door de harde wind en de hoge waterstand niet aan het schip de haven van IJmuiden binnen te leiden. De passagiers moeten volgens een woordvoerder van de exploitant waarschijnlijk wachten tot 14.00 uur, als de storm wat gaat liggen. Ook reizigers in de omgekeerde richting lopen hierdoor vertraging op.

Het westelijke deel van een winkelcentrum in Zoetermeer is afgesloten omdat glazen platen door de wind klapperen en dreigen los te laten. Verder waaide bij het stadhuis van Almere een gevelplaat los van de tiende verdieping. Die viel op twee glasplaten boven een passage. Er vielen geen gewonden. De gemeente heeft de toegang naar de afdeling burgerzaken afgesloten. Begin vorig jaar waaiden bij een zware storm twee glasplaten bij een vergadercentrum van het stadhuis los. Maar die zijn volgens een gemeentewoordvoerder van een ander type dan deze platen.

Tussen Utrecht en Den Bosch zijn twee treinen gestrand doordat de stroomverdelers geen goed contact meer maakten met de geleiding. Hierdoor is tussen Den Bosch en Geldermalsen geen treinverkeer mogelijk. De vertraging is meer dan een uur. Rondom Utrecht moeten reizigers rekenen op vijftien tot dertig minuten vertraging.

Ook de omgeving van de Hoftoren in Den Haag is nog steeds afgezet. Het gebied rond de Haagse toren werd dinsdagochtend al afgezet omdat een gevelplaat loshing. Door de storm kan de plaat niet worden gerepareerd. De Rijksgebouwendienst was verrast over het losraken, omdat de gevel in november provisorisch was hersteld. Aan één plaat moesten nog reparaties plaatsvinden, maar dat is niet de plaat die nu loshangt.

Begin vorig jaar liet een van de platen van de toren los en belandde op de trambaan. Sindsdien wordt de buurt rond de Hoftoren steeds afgezet bij harde wind, vanaf windkracht 9. Behalve in november gebeurde dat ook in januari van dit jaar.