PvdA toch akkoord met gratis schoolboeken

Icoon PolitiekDe PvdA stemt toch in met het plan van het kabinet om schoolboeken gratis te maken in het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat er een Kamermeerderheid voor is. Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft genoeg garanties gegeven dat scholen zelf kunnen blijven bepalen welke boeken zij gebruiken, zei PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt dinsdag.

"De PvdA gaat volmondig akkoord", zei Kraneveldt. De PvdA is in principe voorstander van gratis schoolboeken, maar sloeg aan het twijfelen over het kabinetsplan omdat onzeker zou zijn of scholen wel zelf hun lesmethodes konden blijven uitkiezen. De vanaf 2009 verplichte Europese aanbesteding zou dat onzeker maken, zo bleek uit een juridisch rapport dat de Groep Educatieve Uitgeverijen onlangs publiceerde.

De PvdA-fractie was verder bang dat de aanbesteding scholen te veel werk zou bezorgen. Ook die zorg heeft Van Bijsterveldt weggenomen, zei Kraneveldt. "De administratieve rompslomp valt echt wel mee."

De PvdA was nodig om het plan voor de invoering van gratis schoolboeken aan een meerderheid in de Tweede Kamer te helpen. Verder zijn alleen het CDA en de ChristenUnie voor.

De SP en GroenLinks zijn eigenlijk ook vóór gratis schoolboeken, maar keerden zich tegen het kabinetsplan vanwege de vele kritiek die het losmaakte. Schoolbesturen, onderwijsbonden en de scholierenorganisatie Laks zijn tegen of hebben ernstige bedenkingen. Zij vrezen veel bureaucratie en juridische procedures als gevolg van de aanbesteding. De Raad van State trekt bovendien in twijfel of het plan zal leiden tot goedkopere schoolboeken, wat de bedoeling is.