'Cartoonrel' op Schouwen-Duivenland

Icoon OpmerkelijkHet Zeeuwse Schouwen-Duivenland heeft zijn eigen cartoonrel. Met dank aan het gratis lokale sufferdje Wereldregio en cartoonist Arie Roon. En natuurlijk aan boze christenen die zich gekwetst voelen door de spotprent.

De lokale krant plaatste vrijdag een cartoon over subsidie die werd toegekend om een herdenking te houden ter ere van 400 jaar reformatie. Het geld is door burgemeester Jack Asselbergs (VVD) beschikbaar gesteld. En dit terwijl er een slot zit op de subsidiepot.

De vaste cartoonist Roon van de krant greep het aan om een spotprent te maken. Ook omdat het geld uit het subsidiepotje helemaal niet bedoeld zou zijn om een religieuze herdenking te houden (het komt uit de post 'representatie'). In de cartoon wordt het Laatste Avondmaal min of meer op de hak genomen.

Volgens Wereldregio wordt de spotprent door voornamelijk christelijke lezers als kwetsend ervaren. Lezers halen zelfs de cartoonrel uit Denemarken aan, waarbij juist de Islam zich beledigd voelt.

De Telegraaf meldt zelfs dat een winkelier uit Bruinisse zo veel kritiek kreeg op de publicatie, dat hij besloot de gratis krant uit de schappen te halen. Eén van die reacties luidde: ''De cartoon liet me schrikken. Normaal mag dat best, daar is het een cartoon voor. Maar niet als het gaat over het bloed van de Heere Jezus. Hij stierf om ons te redden. Van Zijn bloed mogen we dankbaar gebruik maken. Dat gebruiken we dus niet voor grapjes of woordspelingen.''

De 'schokkende' cartoon kun je hier bekijken.
-