TMF telt toch geen 'illegale downloads'

 Stop maar met het 'illegaal' downloaden van muziek, want je downloads tellen toch niet mee voor de nieuwe Superchart van TMF. Vorige maand liet de muziekzender nog weten dat het voor die lijst de 'illegale' downloads van jeugd tussen de 13 en 19 jaar zou meenemen om zo ''de meest representatieve hitlijst voor de jeugd van Nederland'' te worden.

De plannen leidden echter tot zoveel protest in de muziekwereld dat de zender besloten heeft er van af te zien. De brancheorganisatie van de entertainmentindustrie NVPI legt uit waarom: ''Ondanks het feit dat onbetaalde downloads niet per definitie illegaal hoeven te zijn, waren NVPI en andere betrokken partijen, zoals Buma/Stemra, verre van gelukkig met het signaal dat hier vanuit ging. Dit omdat eruit geconcludeerd zou kunnen worden dat de muziekindustrie zich heeft neergelegd bij de unieke Nederlandse situatie dat het downloaden van illegaal aangeboden muziek onder voorwaarden wordt gedoogd.''

TMF laat haar kijkers nu weten dat 'het downloaden van illegale bron absoluut onwenselijk is''. Om een notering in de Superchart te krijgen worden overigens ook de verkopen via reguliere winkels niet meegenomen, omdat de jeugd daar toch bijna nooit een single koopt. Alleen legaal gekochte singles via internetwinkels en de populariteit op de radio en op verschillende websites wordt gemeten.

NB: De term 'illegale' downloads moet in dit geval met een flinke korrel zout worden genomen. Met deze term geeft men aan dat het gaat om downloads waarvoor niet betaald is. Dit is echter in het geval van muziek en films in Nederland volstrekt legaal. In andere landen niet.