Subsidie voor onderzoek naar islam en kunst

Icoon Kunst De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een subsidie van 550.000 euro toegekend aan een onderzoeksproject over islam en kunst. Dat meldde de Nijmeegse Radboud Universiteit vandaag.

Het project is opgezet door de afdeling Arabisch en Islam van de Universiteit. Het onderzoek richt zich op hedendaagse kunstuitingen in moslimlanden en onder Moslims in Europa. De onderzoekers kijken vooral naar 'performing arts' als theater, dans, muziek en film worden nader bekeken.

Aanleiding voor het project is de ophef die ontstond over de Deense cartoons die de profeet Mohammed op de hak namen en de moord op Theo van Gogh vanwege diens film Submission.

In de beeldvorming van veel mensen staat de islam op gespannen voet met kunst en cultuur, aldus de onderzoekers. In het Midden-Oosten zijn echter nieuwe kunstexperimenten zichtbaar. Praktiserende moslims zoeken naar creatieve combinaties van kunst en geloof en jongeren ontwikkelen islamitische popmuziek en zelfs heavy metal. Verder wordt er geëxperimenteerd met islamitische theater- en filmproducties en comedy.