Broodje kaas blijft ontbijthoogtepunt

Icoon GezondheidOndanks de culinaire verscheidenheid in Nederland, blijft het bruine broodje met kaas het populairst tijdens het ontbijt. Brood isüberhaupt onmisbaar in het dagelijks leven, blijkt uit onderzoek onder vijfhonderd mensen in Nederland.

De enquête is gehouden in opdracht van Amsterdam RAI in het kader van de vakbeurs Bakkerij Dagen, die van 2 tot en met 4 maart wordt gehouden. Gezond doet het ook goed in de bakkerswinkel, want favoriet bij de klanten in de winkel is brood met een gezond imago, zoals meergranenbrood, volkorenbrood en bruinbrood.

Uit de enquête kwam ook naar voren dat een op de drie Nederlanders het brood het liefst belegt met vleeswaren. Favoriet zijn vooral rosbief, ham en worst. Een klein deel, een op de tien, kiest voor zoet beleg als hagelslag en jam.

''Nederlanders kopen brood bij de bakker of de supermarkt. Bijna vier op de tien koopt het brood meestal bij de bakker en zes op de tien meestal in de supermarkt. Nederlanders zijn doorgaans van mening dat het brood bij de bakker lekkerder is dan brood uit de supermarkt. Men gaat vooral vanwege het gemak naar de supermarkt. Mannen vinden dit overigens vaker dan vrouwen. Vrouwen noemen vaker de prijs een reden om niet naar de bakker te gaan'', concluderen de onderzoekers.

Het is opvallend dat de welbekende broodtrommel met elastiekje nog steeds populair is. Vier op de tien Nederlanders neemt op een werkdag de boterhammetjes mee van huis. Deze worden meestal zelf gesmeerd, maar bijna een op de vijf mannen geeft toe dat het lunchpakket door de partner of moeder wordt klaargemaakt.