Vrijspraak hoofdverdachte metselmoorden

Icoon BinnenlandsDe 37-jarige Aniel D. is niet schuldig aan het medeplegen van de dubbele moord in de Haagse metselmoordenzaak. De rechtbank sprak hem daarom donderdag vrij.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twintig jaar cel tegen de man geëist. De officier van justitie achtte hem schuldig aan de moord op Jeroen Dekkers en Rob Mahabier. Beide mannen uit de Zaanstreek werden in augustus 2004 in een woning aan de Haagse Cartesiusstraat om het leven gebracht. De politie vond de lijken maanden later terug, ingemetseld in een pand aan de Wolmaransstraat.

Eerder veroordeelde de rechtbank de tweede hoofdverdachte, Soenil D., broer van Aniel, tot een levenslange celstraf. Soenil heeft bekend de moorden te hebben gepleegd, maar meende uit noodweer te hebben gehandeld. De vader van het tweetal kreeg twintig jaar voor het medeplegen.

Volgens de familie D. had het tweetal uit de Zaanstreek hen afgeperst. Zij zouden naar het huis aan de Cartesiusstraat zijn gekomen om een bedrag van 160.000 euro op te eisen.

Justitie is altijd uitgegaan van een geplande moord, maar de rechtbank zag hiervoor donderdag geen enkel bewijs. De rechtbank zag eveneens ,,geen enkel bewijs'' dat Aniel aandeel had in de steekpartij.

Wel zag de rechtbank aanwijzingen dat Aniel betrokken zou zijn geweest bij het inmetselen van de twee slachtoffers. Maar aangezien de 37-jarige man hiervoor niet was aangeklaagd, kon de rechtbank hem er ook niet voor veroordelen.

Aniel heeft altijd ontkend betrokken geweest te zijn bij de zaak. Zijn advocate, Martine Groeneveld noemde de uitspraak dan ook 'de enige juiste'.