AH waarschuwt voor smurfenpoppetjes

Peuters moeten van de smurfenpoppetjes van Albert Heijn afblijven. De supermarktketen gaat dat nog maar eens duidelijk maken. Bij de kassa's zijn stickers opgehangen om klanten duidelijk te maken dat de plastic poppetjes gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen jonger dan drie jaar.

Onderdelen van de poppetjes kunnen namelijk afbreken. Albert Heijn en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) hebben daar vorige week al tientallen telefoontjes over gekregen. De toezichthouder besloot de smurfjes daarom aan een onderzoek te onderwerpen. Daaruit bleek dat de poppetjes aan de wettelijke eisen voldoen, maar dat afbrekende onderdeeltjes gevaarlijk kunnen zijn voor peuters.

Op aandringen van de VWA heeft Albert Heijn vervolgens tot de extra maatregel besloten. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Peyo het eerste verhaal van de Smurfen bedacht. Om dat te vieren heeft de supermarktketen 27 miljoen smurfenpoppetjes laten maken om uit te delen aan klanten als er voor vijftien euro's aan boodschappen gedaan wordt.