'Ook oppositie luistert slecht naar kiezer'

Icoon Politiek De oppositiepartijen in Nederland luisteren niet goed naar hun kiezers. Dat schrijft het AD vandaag op basis van de uitkomsten van een enquête door de krant, het zogeheten AD RegeringsRapport. Gisteren meldde de krant op basis van het onderzoek al dat de Nederlandse kiezer ontevreden is over het kabinet Balkenende IV. Het kabinet kreeg een mager zesje.

Volgens de krant vindt 76 procent van de aanhangers van Geert Wilders goed onderwijs belangrijker dan aandacht voor criminaliteit en integratie, dé speerpunten van het PVV-beleid. Ook is de VVD veel linkser dan partijleider Mark Rutte wil doen geloven. Een ruime meerderheid (ruim 78 procent) van de VVD-achterban steunt bijvoorbeeld de slurptax van minister Cramer (Milieu).

Het RegeringsRapport ondervroeg ook de achterban van de regeringspartijen. Bij het CDA krijgt de partijleiding geen steun voor het aanpassen van het ontslagrecht. Bijna 67 procent van de eigen achterban vindt het fijn dat het ontslagrecht toch ongemoeid wordt gelaten.

Ook D66 is tegen de zin van de eigen kiezers voor versoepeling van het ontslagrecht. Ruim 64 procent van de D66-aanhang pruimt veranderingen niet. De PvdA-kiezers staan heel kritisch tegenover de aanpak van minister Vogelaar van de veertig achterstandswijken, hét prestigeproject van de PvdA in dit kabinet. Slechts een kwart steunt de minister onverkort en bijna de helft vindt haar aanpak maar niks.