'Beschavingsziektes door vitaminetekort'

Icoon Wetenschap Alzheimer, kanker en obesitas. Ziektes waar tegenwoordig steeds meer mensen aan lijden. De oorzaak hiervoor moet worden gezocht in het ontbreken van vitamines in onze voeding. Het voedingspatroon van de moderne mens is volgens Bruce Ames, professor aan de universiteit van Berkeley, een belangrijke factor in het ontstaan van ziektes.

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het tekort aan vitamines en mineralen op lange termijn schadelijk is voor ons DNA. Als DNA wordt beschadigd, kan dat tot gevolg hebben dat het immuunsysteem slechter gaat werken, kwaadaardige tumoren ontstaan en dat de zogenaamde 'mitochondriale energiebronnen' in onze cellen worden aangetast. Dit laatste zorgt voor aandoeningen aan lichaamsdelen, zoals ogen en oren, en organen, zoals hart en hersenen, die veel energie vragen.

Volgens de professor krijgen wij tegenwoordig voldoende calorieën binnen, maar dus te weinig vitamines en mineralen. Om de stofwisseling in ons lichaam in evenwicht te houden, probeert het lichaam het tekort aan vitamines te compenseren met de eerder genoemde gevolgen van dien. De stofwisseling, die voor een groot deel afhankelijk is van vitamines, zorgt er juist voor dat energie uit de voedingsstoffen wordt gehaald.

Ames adviseert om zelf de tekorten aan vitamines en mineralen aan te vullen, door middel van vitaminepillen en voedingssupplementen, en dit niet aan het lichaam over te laten.