Strafeis voor gruwelijk moordplan op MSN

Icoon JustitieTegen de 19-jarige R. van W. uit Alblasserdam en de 18-jarige Papendrechter R. M. zijn gisteren respectievelijk 151 dagen en 130 dagen jeugddetentie geëist, waarvan een deel voorwaardelijk. Ze stonden terecht wegens ernstige bedreiging en brandstichting. Het duo kon het niet verkroppen dat een meisje uit Papendrecht de verkering met beide jongens had verbroken.

Daarom staken ze in 2006 de auto van de moeder van het meisje in de brand. Op MSN beraamden ze zelfs een heus moordplan voor. Ze zouden haar ontvoeren, inspuiten met valium, vastbinden, haar laten krijsen van de pijn, haar ''de nek omdraaien'' en haar vervolgens onherkenbaar verminken, zo blijkt uit chatlogs.

Uit een rapport van een psycholoog blijkt overigens dat de Alblasserdammer 'zo gek is als een deur', of om in correcte juridische termen te spreken: volledig ontoerekeningsvatbaar.

Hij gaf de schuld van zijn gedrag aan een vreemde entiteit die bezit had genomen van zijn lichaam. Het was ook die vreemde entiteit, zelf noemde hij het ''zijn beschermengel'', die de hele discussie van het chatprogramma kopieerde en emailde naar het slachtoffer. ''Ze moest het weten'', verklaarde de verdachte.

De rechtbank van Dordrecht doet over twee weken uitspraak. Als de rechtbank de eis overneemt, hoeven ze niet terug naar de gevangenis omdat ze hun tijd dan al in voorarrest hebben uitgezeten.