Balkenende: kritiek St. Maarten onterecht

Icoon PolitiekPremier Balkenende is verbaasd over de kritiek vanuit St. Maarten over zijn opmerkingen dat het eiland vooruitgang moet boeken op het gebied van rechtshandhaving.

''St. Maarten doet zichzelf te kort als ze de problemen op het eiland niet onder ogen zien'', aldus de minister-president, gisteravond op Curaçao.

Balkenende stelde dinsdag op St. Maarten dat het eiland niet de gewenste status van autonoom land krijgt als het geen vooruitgang boekt op het gebied van rechtshandhaving, rechtspleging en goed bestuur. Woensdagochtend stelde politiek leider van de regeringspartij van het eiland, gedeputeerde Wescot-Williams, dat ze ten onrechte worden afgeschilderd als 'enfant terrible' van de Antillen.

Balkenende hoorde gisteren op Curaçao van de woorden van Wescot-Williams. ''Het verbaast me. St. Maarten weet dat ze meer moet presteren op het gebied van rechtshandhaving. Er zijn te veel kritische signalen op het eiland dat het misgaat.''

Op St. Maarten is, volgens een recent rapport van het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatite Centrum, de georganiseerde criminaliteit sterk aanwezig. Daarnaast zijn er in het afgelopen half jaar twee zaken van corruptie in de top van het politiekorps aangekaart.

''Ik heb aangegeven dat het eiland moet werken aan transparantie, goed bestuur en het belang van goede verhoudingen'', aldus de Nederlandse premier. ''Mevrouw Wescot-Williams heeft zelf tegen me gezegd dat er voldoende zaken zijn om te verbeteren. Dat lijkt me duidelijk", aldus Balkenende die tegelijkertijd aangaf een goede relatie met St. Maarten te onderhouden.