'Anti-Wilders' lesbrief wordt aangepast

De lesbrief over 'vrijheid van meningsuiting' die de gemeente Amsterdam vorige week aan driehonderd Amsterdamse scholen in het basis- en voortgezet onderwijs heeft gestuurd, zal worden aangepast. Dat gebeurt na de vele kritiek op een bepaalde passage uit de brief.

Onderwijs-wethouder Hennah Buyne (PvdA) vindt de passage die stelt dat er helaas politici zijn die denken dat ze populair worden door bepaalde groepen te kwetsen, niet meer naar haar zin. Het betreft het hierna geciteerde stuk, waarover onder meer Kamerlid Geert Wilders zich boos maakte: ''Helaas zijn er politici die denken dat ze populairder worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen. Zij denken dat je alles moet kunnen zeggen, ook als het kwetsend kan zijn. Maar dat maakt het er in Nederland niet prettiger op. Want voor je het weet hitsen ze de een tegen de ander op.''

Buyne, die eerder ontkende met de gewraakte passages stemming te willen maken tegen Wilders, zegt nu dat de herformulering nadrukkelijk moet voldoen aan het doel van de lesbrief en elke mogelijke schijn van vooringenomenheid moet vermijden. Volgens een medeauteur van de lesbrief is de brief, voordat hij werd verzonden, meerdere keren heen en weer geweest tussen Buyne en de makers. Hij wil niets zeggen over het feit dat de brief, die in eerste instantie kennelijk goed werd bevonden, nu alsnog moet worden aangepast.

De lesbrief gaat over 'vrijheid van meningsuiting, geloof, politiek, praten en emoties'. Volgens basisschooldirecteuren wil de gemeente met de brief vooruitlopen op het uitbrengen van de anti-islamfilm van PVV-politicus Geert Wilders

In het document wordt uitgebreid ingegaan op de vrijheid van meningsuiting en de gelijkwaardigheid van religieuze overtuigingen. Om woede en frustratie hieromtrent in goede banen te leiden, wordt leerlingen aangeraden met elkaar te praten en elkaars mening te respecteren.


Link: de lesbrief (.pdf-bestand).

Met dank aan FOKwa voor de submit.