Dakar naar Zuid-Amerika

Icoon Buitenlands De Dakar Rally zal volgend jaar niet in de Senegalese hoofdstad Dakar finishen. Slechts vier keer eerder was dit het geval. De organisatie heeft bekend gemaakt, dat de rally in 2009 in de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en Chili verreden zal worden.

Vorige maand werd voor het eerst in de Dakargeschiedenis alles afgelast. Door terreurdreiging in Mauritanië kon het evenement niet doorgaan. In dit land zouden acht etappes worden gereden.

Kort na de afgelasting liet Chili zijn interesse blijken, om nog dit jaar de organisatie van de woestijnrally op zich te nemen.

De inschrijving voor 2009 start op 15 mei. "De deelnemers die dit jaar zouden rijden krijgen in elk geval voorrang voor volgend jaar", aldus organisator Etienne Lavigne. Verdere gegevens over de rally worden morgen in de Argentijnse Hoofdstad Buenos Aires bekendgemaakt. Deze stad zal tevens het decor vormen voor de start en finish van de rally.

De Nederlandse winnaar van de Dakar Rally voor trucks in 2007, Hans Stacey, ziet het wel zitten om in Zuid-Amerika te rijden. "Als er competitieve trucks meedoen, dan vind ik alle rally's mooi.", reageert Stacey. Coureur Chris Leyds is minder enthousiast. "Dakar is pure emotie en dan zeg ik dat ik het jammer vind dat hij niet door Afrika gaat. De sfeer daar is zo bijzonder. Dakar gaat over mens, machine en karakter en vooral dat laatste. Dat afzien met auto kan uiteraard overal, maar of er in Argentinië of Chili ook van die zandduinen zijn als in Mauritanië, weet ik niet. Dat hoop ik dan maar."

Vanaf 3 januari 2009 zullen we zien of de organisatie, de rally en de beleving van de coureurs de echt Dakar Rally kunnen evenaren.


Voor meer sportnieuws kun je kijken op FOK!Sport