Kind voelt zich onveilig door asociaal rijgedrag

Icoon BinnenlandsUit een onderzoek dat de ANWB heeft laten doen onder schoolkinderen uit Den Bosch en Rotterdam is gebleken dat kinderen zich onveilig voelen in het verkeer. Dit komt door gebrek aan overzicht en asociaal rijgedrag. De kinderen zeiden in het onderzoek dat ze geen voorrang kregen, afgesneden worden en te maken hebben met andere verkeersdeelnemers die door rood rijden.

De kinderen zijn vaak de dupe door het asogedrag van volwassenen. Vooral tijdens drukte hebben ze vaak onvoldoende overzicht. Ook obstakels in het verkeer en het weer zijn flinke hinderlagen voor kinderen. Hierdoor kan het kroost onzeker worden en durven vaak minder initiatief te nemen.

De ANWB heeft het onderzoek laten doen in het kader van de opening van het actieplatform KindVerkeersveilig. Dat platform is vanochtend geopend door de hoofddirecteur van de ANWB, Guido van Woerkom, vergezeld met vier kinderen uit groep zeven van de Rietveldschool in Badhoevedorp.

De kinderen kunnen op het actieplatform foto’s uploaden van plekken die zij als onveilig ervaren tijdens hun rit van en naar school. Deze plaatsen worden door de ANWB onder de aandacht gebracht bij wegbeheerders. De campagne adopteert per provincie een plek die gevaarlijk is voor de jonge schoolgangers. De wegbeheerder en/of gemeente zullen dat soort plekken kindvriendelijk maken. De ANWB zal de kinderen regelmatig op de hoogte houden van de ontwikkelingen in hun woonplaats.