Schiphol: Incident nepbom is 'doodzonde'

Icoon Vervoer Directeur Gerlach Cerfontaine van Schiphol vindt het ''buitengewoon betreurenswaardig'' dat een medewerker van SBS6 erin is geslaagd ongemerkt een nepbom aan boord van een passagiersvliegtuig te krijgen. Hij reageerde voor het eerst op de undercoveractie van SBS6.

''Dat incident is fouter dan fout. In ons jargon een doodzonde'', zei de topman van de luchthaven vandaag. In het programma, dat zondag wordt uitgezonden, is te zien hoe een medewerker van de omroep drie maanden ongestoord als platformmedewerker op alle kwetsbare plekken op de luchthaven kon komen. Daardoor was hij niet alleen in staat via de personeelsingang een nepbom in de laadruimte van een vliegtuig te leggen, maar ook om grote partijen drugs langs de douane te smokkelen.

Cerfontaine benadrukte dat de zwakke schakel in de beveiliging van Schiphol het personeel is. ''De grootste kwetsbaarheid is het personeel, vooral het tijdelijke'', zei hij. De directeur erkende dat personeelsleden minder werden gecontroleerd dan passagiers.

De topman nam afstand van veelgehoorde uitspraken dat de beveiliging van Schiphol zo lek is als een mandje. ''We investeren daar veel in en pakken een hoop'', zei Cerfontaine, zonder over dat laatste uit te weiden.

De beveiligingsmaatregelen van de luchthaven zijn woensdag verscherpt, nadat SBS6 de onthullingen had aangekondigd. Zo worden de steekproefsgewijze controles van toegangspassen onvoorspelbaarder en neemt het aantal controles toe. Vanaf juli komt er bij toegangspoorten een irisscan te staan om te voorkomen dat iemand met andermans pas kan binnenkomen.