Rondhangen bij rel: meebetalen aan schade

Icoon JustitieDe kantonrechter in Amsterdam heeft geoordeeld dat mensen die meelopen met relschoppers, maar zelf niks doen, toch medeverantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het gedrag van de groep. Zij kunnen dus ook de rekening krijgen voor de schade die de groep aanricht.

De rechter deed de uitspraak in de zaak tegen de voetbalhooligans die in 2006 de boel op het Leidseplein in Amsterdam afbraken, nadat Ajax de beker gewonnen had, volgens hen om onvrede over het ontslag van trainer Danny Blind. 28 hooligans zijn inmiddels opgespoord. Niet van iedereen is helemaal duidelijk voor welk deel van de schade ze verantwoordelijk zijn. De rechter heeft nu dus geoordeeld dat alleen al iemands directe aanwezigheid bij die rellen genoeg kan zijn om iemand aansprakelijk te stellen.

Jan Pronker, die tijdens de rellen algemeen commandant van de politie was, vindt de uitspraak terecht. Volgens hem droegen de mensen die er "alleen maar bij hebben gestaan" ook bij aan de sfeer die de escalatie mogelijk maakte.

Het bedrag dat de 28 relschoppers samen moeten betalen, is bijna 21 duizend euro, per persoon ongeveer 750 euro. Een deel hiervan is de schade aan een ME-busje, een ander deel is schadevergoeding aan twee agenten die psychische of lichamelijke schade opliepen. De relschoppers hebben verder ook taakstraffen, stadionverboden en in de meeste gevallen een voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen.