Vrijspraak extreem-linkse Turken in België

Icoon JustitieZeven leden van de extreem linkse Turkse organisatie DHKP-C zijn door het Hof van Beroep in Antwerpen vrijgesproken van de beschuldiging van het vormen van een criminele organisatie en terroristische groepering.

Drie leden, onder wie de voortvluchtige Fehriye Erdal, kregen wel voorwaardelijke straffen voor overtreding van de wapenwet, zo meldden Belgische media vanmiddag.

Vier leden waren vorig jaar april al vrijgelaten nadat het Hof van Cassatie alle voorgaande veroordelingen had vernietigd. Het proces moest vervolgens helemaal opnieuw worden gedaan door het Hof van Beroep in Antwerpen.

De Turken waren in 2006 nog veroordeeld tot straffen tot zes jaar door een rechtbank in Brugge. Die rechtbank noemde hun beweging DHKP-C een terroristische organisatie. Tot boosheid van Turkije lieten de Belgen Fehriye Erdal toen ook nog ontsnappen.

De DHKP-C (vroeger bekend onder de naam Dev-Sol) is een extreem-linkse Turkse beweging die in Turkije en Duitsland verboden is, maar in Nederland niet. In 2004 viel, tot woede van de DHKP-C, de politie hun kantoor in de Amsterdamse wijk De Pijp binnen



Fehriye Erdal