Voetbal: Uitslag Kroatië - Nederland

Icoon Nederlands ElftalHet Nederlands Elftal is er in geslaagd om de oefeninterland in en tegen Kroatië met 3-0 te winnen. De treffers kwamen op naam van John Heitinga, Klaas-Jan Huntelaar en Jan Vennegoor of Hesselink.

Tim de Cler kreeg voor aanvang van het duel tegen Kroatië te horen dat hij in de basis mocht starten. Van Basten gaf de speler van Feyenoord hiermee de voorkeur boven Wilfred Bouma. In de punt van de aanval werd Huntelaar geposteerd. Hij verving Ruud van Nistelrooy, die door een blessure niet in actie kon komen. Ryan Babel speelde aan de linkerkant voor de geblesseerde Robin van Persie.

Heitinga bracht het Nederlands Elftal na negen minuten spelen al op voorsprong. De verdediger van Ajax kon heel makkelijk weglopen bij Simic en werkte de bal achter Pletikosa. Bijna tien minuten later kreeg Srna aan de andere kant een levensgrote kans, maar de speler van de thuisploeg werkte de bal over het doel.

Na een half uur probeerde Sneijder het eens van afstand, maar de bal werd van richting veranderd en ging naast. Tien minuten voor rust wist Klaas-Jan Huntelaar de voorsprong te vergroten. Tim de Cler wist de bal binnen te houden, waarna de spits de bal beheerst binnen tikte. Aan de andere kant kreeg Kroatië, via Srna, een goede mogelijkheid op de aansluitingstreffer. De Kroaat wist de bal nog voor te zetten, maar er was geen ploeggenoot in de buurt.

In de eerste tien minuten van de tweede helft werden er wat pittige overtredingen door de Kroaten gemaakt. Verder golfde het spel enigszins op en neer en waren de kansen voor beide ploegen maar minimaal. Na een uur spelen probeerde Sneijder het nog maar eens van afstand, maar de bal zeilde langs het doel. Kort daarna kwamen de Kroaten dicht in de buurt van het doel van Van der Sar. Een treffer leverde dit uiteindelijk niet op.

In de 73e minuut kreeg Kroatië een indirecte vrije trap in het strafschopgebied van Nederland. Van der Sar pakte de bal, nadat De Zeeuw deze naar hem speelde. De Kroaten scoorden uiteindelijk niet. Tien minuten voor tijd kreeg Modric de kans om zijn ploeg terug in de wedstrijd te brengen. De speler had zijn vizier echter niet op scherp staan. Kort daarna kreeg de thuisspelende ploeg nog een goede mogelijkheid, maar verzilverde deze niet. In de laatste minuut van de officiële speeltijd zette Jan Vennegoor of Hesselink de eindstand op het scorebord, nadat hij de derde treffer had binnen geschoten.

Karakteristieken

Kroatië - Nederland 0-3
9' Heitinga 0-1
37' Huntelaar 0-2
89' Vennegoor of Hesselink 0-3

Toeschouwers: 28.000
Arbiter: Muñiz Fernández (Spa)
Gele kaart: Corluka, Srna, R. Kovac (Kroatië), Heitinga, Huntelaar, de Zeeuw (Nederland)

Opstellingen:
Kroatië: Pletikosa, Simic (Pranjic/46), Simunic, R. Kovac (Knezevic/70), Corluka, Srna (Babic/86), N. Kovac (J. Leko/70), Modric, Kranjcar (Olic/46), Da Silva (Rakitic/70), Petric

Nederland: van der Sar, Melchiot (de Jong/71), Heitinga, Mathijsen, de Cler, van der Vaart (Vennegoor of Hesselink/84), de Zeeuw, Sneijder, van Bronckhorst, Babel (Afellay/55), Huntelaar (Emanuelson/75)