Speeddaten voor de wetenschap

Icoon WetenschapWat is de precieze reden dat partners in eerste instantie voor elkaar kiezen? De Nijmeegse psycholoog Geertjan Overbeek gaat dit onderzoeken. Hij laat zeshonderd mannen en vrouwen tussen de 25 en 40 jaar meedoen aan een speeddate in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Analyseren
Er zijn al wetenschappelijk onderbouwde theorieën over waarom partners voor elkaar kiezen, maar Overbeek vindt deze niet afdoende. Daarom gaat hij de zeshonderd mensen observeren tijdens de speeddate. Alle deelnemers moeten voorafgaand aan de kennismakingen een vragenlijst over hun sociale omgeving en achtergrond invullen. Ook worden de gesprekken gefilmd en gefotografeerd om lichaamstaal achteraf te kunnen analyseren.

Speeddate
Bij een Speeddate maken mensen groepsgewijs gedurende korte tijd kennis met elkaar. Aan het eind van het gesprek schuift de groep telkens door en aan het eind van de sessie maken deelnemers bekend met wie ze eventueel nader kennis willen maken. Wil de uitverkorene dat ook, dan volgt een individuele afspraak. Overbeek informeert daarna nog twee keer of het wat geworden is met de relatie.

Kiezen
Overbeek is vooral heel benieuwd of de theorie klopt dat als mensen elkaar aardig vinden, naar elkaar glimlachen en oogcontact maken, dit ook leidt tot een afspraakje. Of dat het zo is dat mensen toch onbewust kiezen voor een 'sterke' man of een vruchtbare vrouw.

Wie wil meedoen aan kan zich opgeven via matchmakersdating.nl.