Einde scenaristenstakingen in zicht

Icoon Film Het einde van de schrijversstakingen is mogelijk in zicht. De WGA, de Amerikaanse schrijversvakbond, meldt dat er overeenstemming is bereikt met vier onafhankelijke filmstudio's in New York. Met de studio's in Hollywood is vooralsnog geen akkoord bereikt, maar er zijn wel geruchten dat dat mogelijk niet lang op zich laat wachten. Dat is overigens niet de eerste keer. Eind november werd ook al gemeld dat de staking mogelijk snel voorbij zou zijn.

Vanaf begin november 2007 staken de scenarioschrijvers, omdat zij het niet eens zijn met de hoogte van de vergoeding die zij krijgen voor de verkopen via internet en van dvd's. De WGA wil dat de schrijvers een bepaald percentage van alle opbrengsten uit herhalingen krijgen, terwijl de studio's inzetten op een maximum bedrag van $ 1200 (800 euro) voor alle herhalingen. Nu is nog in oude contracten geregeld dat scenaristen een klein percentage van de inkomsten opstrijken.

Het is de studio's er alles aan gelegen om snel een overeenkomst te bereiken met de schrijversvakbonden. Op 24 februari vinden namelijk de Oscaruitreikingen plaats en dit mag absoluut niet hetzelfde verlopen als de uitreiking van de Golden Globes in januari van dit jaar. Veel acteurs bleven weg uit sympathie voor de schrijvers. De 'uitreiking' is wel doorgegaan, maar zonder de grote sterren.