Bos haalt uit naar SP, PVV en TON

Icoon PolitiekPvdA-leider Wouter Bos heeft op de jaarlijkse Bilderbergconferentie van werkgeversorganisatie VNO-NCW in een toespraak gezegd dat politici die doen of de wereld niet verandert, de burger ''bedonderen''. Deze partijen, die zich op de flanken van het politieke spectrum bevinden, spelen in op de angsten van de burger, aldus de minister van Financiën.

Bos doelt op partijen als de SP, PVV en Rita Verdonks TON (Trots op Nederland). De groeiende populariteit van deze partijen heeft volgens hem direct te maken met de globalisering. Volgens de vice-premier ''vergeten'' deze partijen ''waar en hoe we al eeuwen ons geld verdienen, namelijk met internationale handel.''

Verliezers
De minister van Financiën gaf toe dat globalisering niet alleen ''een hallelujaverhaal'' is. ''Er zijn ook verliezers, zoals werknemers die zorgen en angsten hebben omdat ze hun werk naar lagelonenlanden zien verdwijnen. Of mensen die niet kunnen wennen aan de culturele diversiteit in hun wijk en stad of last hebben van de twintig hardwerkende Polen die met z'n allen op twee kamertjes naast hun wonen,'' aldus Bos. Deze verliezers typeerde de PvdA'er als 'modernisierungsverlierer'.

De partijen op de flanken bieden angstige en dolende burgers - die onzeker zijn over de gevolgen van globalisering, over terrorisme, migratie en Europa - het meeste houvast, denkt Bos. Dat soort kiezers willen volgens hem ''eendimensionale waarheden'' horen en die krijgen ze op de flanken. ''Daar wordt gezegd: het komt allemaal door het grootkapitaal, of door de islam, of het ligt aan de regenten.''

Wel waarschuwde Bos om de angsten van de kiezers die naar de rechter- of linkerzijde zijn uitgeweken, niet te bagatelliseren, ''omdat daarmee uiteindelijk iedereen aan het kortste eind trekt.'' Het draagvlak voor globalisering zal dan langzaam maar zeker ''eroderen'', denkt Bos waardoor Nederland zich nog meer naar binnen zal keren.



Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.