CD-single met vinyl kant van Elvis

Icoon MuziekEen cd-single die je ook op een ouderwetse pick-up kan draaien is mogelijk een middel om de singleverkoop, die drastisch is ingestort en aan het eind van het jaar dreigt te verdwijnen, nog enigszins op peil te houden. De ene kant van het schijfje bevat het digitale cd-bestand, als je het schijfje omdraait zie je dat op de andere zijde de single op vinyl is geperst. Hierdoor is het schijfje zowel digitaal (in de cd-speler) als analoog (platenspeler) af te spelen.

In De Telegraaf zegt Michel van Erp van de Nederlandse fanclub ElvisMatters dat wijlen Elvis Presley de primeur heeft: 53 jaar nadat de zanger 'Baby Let’s Play House' opnam is een remix van dit nummer op cd/vinyl-single verkrijgbaar. Elvis veroverde met deze vinyl-cd al een eerste plaats in de Italiaanse chart, en nu is het nieuwigheidje ook verkrijgbaar in ons land.

De vinylsingle verdween in Nederland in 1993 uit de schappen van de reguliere muziekzaken. Platenmaatschappijen brachten vanaf toen singles alleen nog op cd-single formaat uit. De cd-single ontstond midden jaren '80 en werd in eerste instantie alleen van grote artiesten, naast een vinylsingle (en de 12 inch maxisingle) uitgebracht. Vanaf begin negentig waren vrijwel alle singles zowel op vinyl als op cd-formaat te krijgen, tot in 1993 dus het doek voor de vinyl-single viel.

Vanaf toen werden mondjesmaat nog wel eens singles op vinyl uitgebracht, maar eigenlijk alleen bedoeld voor de verzamelaarsmarkt. Vinyl als geluidsdrager bleef na 1993 wel actueel, maar voornamelijk in de dancewereld. Daar werd (en wordt) nog op redelijk grote schaal gebruik gemaakt van vinyl 12-inches. Alhoewel ook daar de laatste jaren meer en meer een digitalisering plaatsvindt. Verder worden sommige cd-albums voor de liefhebbers nog steeds op vinyl uitgebracht.



In cd-speler en op pick-op te draaien