Indonesische oud-president Soeharto overleden

Icoon BuitenlandsOud-president Soeharto van Indonesië is overleden. Vanochtend raakte hij in coma, waarna hij korte tijd later overleed. Hij was al een tijdje ernstig ziek. Sinds 4 januari lag hij al in het ziekenhuis.

Soeharto was meer dan 30 jaar president van Indonesië. Onder zijn autoritaire bewind werden mensenrechten geschonden, terwijl Soeharto en zijn familie zich verrijkten. Maar Soeharto zorgde ook voor een grote economische groei van Indonesië.

Na een mislukte couppoging van linkse officieren in 1965 benoemde president Soekarno hem tot bevelhebber van het leger. In die positie trok Soeharto alle macht naar zich toe en in 1968 werd hij officieel gekozen tot president.

De economische crisis in Zuidoost-Azië maakte een einde aan Soeharto's bewind. In 1998 werd hij nog voor de zesde keer tot president gekozen, maar hij trad af na gewelddadige protesten.

Er gaan geruchten dat de oud-dictator tijdens zijn bewind ruim dertien miljard euro heeft verduisterd. Pogingen om hem veroordeeld te krijgen mislukten steeds, omdat Soeharto te ziek was om voor de rechter te verschijnen. In 2006 is de zaak definief gesloten.

Soeharto was 86 jaar.

De Indonesische oud-president Haji Mohammad Soeharto