Veel paarden en pony's verwaarloosd

Icoon BinnenlandsEr worden in Nederland veel te veel paarden en pony's verwaarloosd. De Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) slaat de alarmklok en wil dat de Minister van Landbouw, Gerda Verburg, zo snel mogelijk in aktie komt tegen het dierenleed.

Vorig jaar kwamen er bij het LID ruim 2000 meldingen binnen over verwaarloosde pony's en paarden. Bij deze meldingen ging het dan grotendeels om de slechte verzorging door de eigenaren van de dieren. Deels gebeurde dit onbewust.

"Tegenwoordig heb je voor een paar tientjes al een pony of een paard. Veel mensen lijken totaal geen weet te hebben van wat er zoal bij komt kijken. Ze maken een compleet verkeerde inschatting van de bijkomende kosten voor verzorging en voer, waardoor het dier al snel verwaarloosd wordt", volgens woordvoerder Niels Dorland vanochtend in de Telegraaf.

Volgens de LID doet de overheid te weinig om dit tegen te gaan. "Verburg heeft weliswaar de sector opgeroepen om met oplossingen te komen, maar verder dan dat komt het niet en dat is veel te afwachtend", aldus Dorland. "De overheid moet veel betere voorlichting geven aan mensen die overwegen een paard aan te schaffen en veel meer controleren of de regels voor dierenwelzijn wel worden nageleefd"

Aanstaande maandag zal in de Tweede Kamer gedebatteerd worden over de nota Dierenwelzijn. Dan komt deze kwestie hopelijk uitgebreid aan de orde. Verscheidene fracties maken zich zorgen over het welzijn van paarden en andere dieren.

Heb jij een eigen paard, wil je meer weten over paarden of wil je er over vertellen, kijk dan ook eens in het paardentopic op het forum

Met dank aan Maraatje voor de submit.