Bewindslieden rijden nog in 'slurpbakken'

Icoon FileAcht van de 27 ministers en staatssecretarissen rijden nog steeds niet in een zuinige auto, blijkt uit onderzoek van de NOS. En dat terwijl de regel is dat de bewindslieden het goede voorbeeld moeten geven en in een auto moeten rijden met een energielabel van A tot en met D.

Zo rijdt premier Balkenende rond met een BMW uit de 7 serie met energielabel G. Minister Verburg van Landbouw heeft een Audi A6 op diesel met energielabel F en zonder roetfilter. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft een Citroën C6 op diesel met label F.

Minister Cramer van Milieu maakt zich al langer sterk om haar collega's in een milieuvriendelijke auto te krijgen. Maar volgens haar overtreden de collega's de regels niet omdat ze vaak de dienstauto van hun voorganger hebben overgenomen. "Ik ben er van overtuigd dat hun nieuwe auto wel in de categorie A, B of C zullen vallen", zegt Cramer.

Voor de minister-president geldt een uitzondering. Wegens veiligheidsredenen rijdt hij in een zwaar gepantserde auto en die slurpt benzine.