KLPD houdt landelijke staking

Icoon StakingDe verschillende politiebonden slaan voor het eerst op het actiefront de handen ineen voor een betere cao voor het politiepersoneel. Dat doen ze met een gezamenlijke, landelijke staking die het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vandaag houdt. De actie gaat de hele dag duren.

De vakorganisaties proberen op deze manier een doorbraak te forceren in het cao-conflict dat ze hebben met de baas van de politie, minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Tot nu toe voerden de twee grootste politiebonden, ACP en NPB, apart actie. Daar komt nu verandering in.

De politiemensen van het KLPD worden vanuit het hele land met bussen naar twee actiecentra in Driebergen en Zoetermeer worden gebracht. Een woordvoerder van het gezamenlijke actiecomité verwacht per locatie minstens zeshonderd stakers.

Alle onderdelen van het KLPD, waaronder de verkeersdienst, de spoorwegpolitie en de rechercheafdeling, doen donderdag mee met de werkonderbreking. Om de noodhulp te garanderen worden zondagsdiensten gedraaid.

In principe staken ook de flitsagenten op de snelwegen. Automobilisten die van die gelegenheid gebruik willen maken door het gaspedaal eens flink in te drukken, moeten misschien toch nog eens nadenken: er zijn volgens de zegsman van het actiecomité altijd politiemensen die op zo'n stakingsdag toch aan het werk gaan.