De pil helpt zangeressen beter zingen

Icoon WetenschapZangeressen die geen fatsoenlijke noot uit hun strot kunnen krijgen, hebben de tip gekregen om de anticonceptiepil te nemen. In die pil zitten hormonen die de stem helpen stabiliseren en maakt een einde aan het probleem dat operazangeressen tijdens menstruatie de hoge noten niet kunnen halen wegens veranderingen in de stembanden.

Deze verrassende uitslag kwam uit een onderzoek van vorsers aan de universiteit van Sheffield. Zij voerden proeven uit op operazangeressen met periodieke stemproblemen. Zij ontdekten dat die stemproblemen bestuurd worden door hormonen. "De stem van zangeressen is minder vast tijdens de menstruatie. Ze hebben minder controle over hun stem en kampen vaak met stemvermoeidheid en heesheid", aldus dr. Filipa La van de muziekafdeling van de universiteit.

Lesley Garrett, een Britse Sopraan bevestigt de uitkomst van dit onderzoek. "Toen ik de pil nam, merkte ik dat veel van de symptomen die normaal tijdens mijn regels optraden inderdaad verdwenen. Nu neem ik de hormoonvervangers en daardoor kan een zangeres ook na de intrede van de menopauze aan haar carrière blijven bouwen."


Even de pil innemen was voor onze vertegenwoordigsters van het Eurovisie Songfestival (Double Date) van 1999 zeker geen slecht idee geweest.