Pitbullbaasjes strijden voor betere behandeling

In het Overijsselse Nieuwleusen zijn gisteren zo'n zestig pitbullbaasjes de straat op gegaan. Zij demonstreerden tegen de volgens hen slechte behandeling van hun troeteldiertjes. Volgens de politie is de manifestatie rustig verlopen.

Volgens de eigenaren van de beestjes, die zich hebben verenigd in de twee landelijke verenigingen Vereniging Pitbullbelangen Nederland en de United Kennel Club Europe, worden de honden ernstig mishandeld. Het was gisteren de eerste keer dat de beide verenigingen hun krachten bundelden om te demonstreren bij een kennel waar hun in beslag genomen pitbulls wachten om te worden afgemaakt.

Pitbulls vallen in ons land onder de Regeling Agressieve Dieren (RAD). In 1993 werd deze regeling van kracht naar aanleiding van een aantal ernstige bijtincidenten met honden. De wet moet voorkomen dat pitbullterriërs nog meer schade kunnen aanrichten aan mens en dier. De pitbullhouders willen nu dat er een einde komt aan deze regeling.

Het Openbaar Ministerie (OM) neemt de agressieve honden in beslag als deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De pitbulls worden in enkele kennels opgesloten, waarna ze moeten wachten op hun dood. De baasjes krijgen tegenwoordig een belletje als hun trouwe viervoeter is afgemaakt. Vroeger kregen de baasjes hun gedode hond mee naar huis. "Wij hebben foto's waarop te zien is dat deze dieren in de kennels mishandeld zijn."



Smokey and the bandit