PvdA en GroenLinks: minder vluchten ambtenaren

Icoon PolitiekPvdA en GroenLinks willen dat minister Jacqueline Cramer van Milieu ervoor zorgt dat rijksambtenaren minder vliegen voor hun werk. De Tweede Kamerleden Diederik Samsom (PvdA) en Wijand Duyvendak (GroenLinks) zeiden dat zaterdag in RTL Nieuws.

Zij reageerden op cijfers dat rijksambtenaren vorig jaar beroepshalve 24000 vluchten hebben gemaakt, waarvan 15000 binnen Europa. Dat staat haaks op het streven van het kabinet om het vliegen te ontmoedigen via de vliegtax, aldus beide Kamerleden. Zeker in Europa zijn voldoende alternatieven beschikbaar, aldus Samsom. Hij riep zijn partijgenote Cramer op het aantal vluchten door ambtenaren flink te verlagen.

Een woordvoerster van Cramer zegt dat de minister in het kabinet nog eens nadrukkelijk zal wijzen op alternatieven voor dienstreizen, zoals teleconferenties en videoconferenties. Bij diverse departementen, zoals VROM, zijn daar voorzieningen voor. Uiteindelijk bepalen ministeries echter zelf of dienstreizen nodig zijn en hoe die moeten plaatsvinden, aldus de woordvoerster.

Overigens compenseert de rijksoverheid de vliegreizen die in opdracht van de departementen worden gemaakt door milieumaatregelen, zoals de aanplant van bomen.


Voortaan met de benenwagen?