België wordt misschien een stukje kleiner

Icoon BelgieVeel mensen weten niet dat België in het bezit is van een stuk spoorlijn dat over Duits grondgebied loopt. Nu de Vennbahn wordt gesloopt, kunnen er enkele vierkante kilometers aan Duitsland worden teruggegeven. Het arrondissement Eupen-Malmédy-Sankt-Vith is van mening dat een Duits/Belgisch comité zich over een teruggave aan Duitsland moet buigen. “We zijn geen vragende partij, maar je kunt een terugkeer ook niet uitsluiten”, zei de gouverneur van Landkreis Aachen tegen een Belgische krant.

Het verhaal is begonnen in 1889, toen Pruisen besloot om een spoorlijn aan te leggen door de Hoge Venen die vooral kolen en staal moest vervoeren. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg België de Oostkantons toegewezen, waardoor de lijn plots grotendeels op Belgisch grondgebied lag. Het spoor, dat door het grillige veenreliëf slingert, steekt een aantal keren de Duitse grens over om dan weer België binnen te lopen. Niet erg praktisch voor de grenscontroles en een belemmering van het vrije verkeer voor Belgische inwoners, vindt de Belgische staat, die de annexatie van de spoorlijn- en installaties eist.

In de afgelopen decennia werd de Vennbahn steeds minder gebruikt. In 2001 reed de laatste trein over de speciale lijn. Nu worden er delen van de rails weggehaald om een fietspad aan te kunnen leggen. Maar nu rijst de vraag of het gebied, toch ongeveer 36 kilometer spoorterrein met een breedte van 50 tot 100 meter, aan Duitsland teruggegeven moet worden. Marcel Lejoly, adjunct-arrondissementscommissaris van Eupen-Malmédy-Sankt Vith, is van mening dat er alvast een comité zich van twee kanten over de kwestie moet buigen. "De kwestie is des te dringender nu de rails worden weggehaald", zei Lejoly in de regionale krant Le Jour.

Het is echter nog niet zeker of er überhaupt een overleg komt tussen België en Duitsland. Vooral bij de Duitse gemeenschapsregering wordt het idee naar de prullenbak verwezen. "Het klopt dat nergens staat wat er gebeurt als de spoorlijn verdwijnt", zegt Leo Kreins, kabinetshoofd van minister van Toerisme Bernd Gentges.

Het volledige verhaal over dit onderwerp kan je hier lezen.

Met dank aan zagevent voor de submit.