Clinton ontloopt Obama niet in Hampshire

Icoon AmerikaDe Democratische presidentskandidaat Barack Obama is in de Amerikaanse staat New Hampshire nek-aan-nek gekomen met Hillary Clinton, lange tijd favoriet. Dat blijkt uit de eerste peilingen die zijn gehouden na de afgelopen donderdag door Obama verrassend gewonnen voorverkiezing in Iowa.

Overmorgen worden de voorverkiezingen in New Hampshire gehouden. Obama en Clinton haalden bij een peiling in opdracht van nieuwszender CNN beiden 33 procent - dat was een week geleden nog 34 tegen 30 procent. Een tweede peiling gaf Obama 34 procent tegen 33 procent voor Clinton. Een derde peiling die zowel afgelopen donderdag als eergisteren was gehouden - toen nog niet elke ondervraagde de einduitslag had gehoord - gaf Clinton nog 1 procent voorsprong op Obama.

Beiden proberen zoveel mogelijk stemmen te trekken om uiteindelijk namens de Democratische partij te mogen meedoen aan de presidentsverkiezingen van november. Waarnemers menen dat een nieuw verlies Clinton in een lastig parket zal brengen.

Bij de Republikeinen is senator John McCain favoriet. Ook hij staat op 33 procent, tegen slechts 27 procent voor Mitt Romney. Die heeft miljoenen dollars in zijn campagne gestoken. Na Giuliani op plaats drie komt Mike Huckabee, donderdag winnaar in Iowa, op paats vier.

Wyoming
De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft zaterdag zijn eerste overwinning behaald. De steenrijke politicus won de voorverkiezing van zijn partij in Wyoming, de minst bevolkte staat van de Verenigde Staten. Ruim 70 procent van de stemmen wist de Republikein te behalen.

De organisatoren van de partijverkiezing hadden de stembusstrijd naar voren gehaald, omdat de staat doorgaans nooit aandacht kreeg. Veel leek het niet te helpen. De meeste kandidaten bezochten weliswaar de landbouwstaat in het westen van het land, maar geen van hen kwam er de laatste vier weken nog langs.

De overwinning was desalniettemin een opsteker voor Romney, die donderdag nog de voorverkiezingen in het meer invloedrijke Iowa verloor van rivaal Mike Huckabee. Bij de verkiezingen van overmorgen in New Hamspshire ligt hij nek-aan-nek met oudgediende John McCain.