Indiaan gedood door Chileense politie

Icoon BuitenlandsBotsingen tussen de Mapuche Indianen en de Chileense politie hebben het leven gekost aan één Mapuche. De gevechten ontstonden nadat 25 Mapuche een boerderij binnendrongen die effectief gezien aan een Chileen toebehoort, maar rechtens bezien onder controle van de Mapuche zou moeten staan, zo meent het inheemse volk.

Volgens de Chileense autoriteiten hebben de Mapuche tijdens het ochtendgloren vuurtjes gesticht in een boerderij in het Zuidelijke stadje Vilcun. De boerderij stond onder bescherming van de politie, wegens eerdere gevechten. Nadat veevoedsel in rook opging, achtervolgden politiemannen de Mapuche tot een nabijgelegen school. Daar werd een 22-jarige academicus in zijn maag getroffen door een politiekogel, waarna hij stierf. Sinds 2003 is dit het eerste dodelijke treffen tussen Mapuche en Chileense politie.



De Mapuche (Che = Mensen, Mapu = van het land) wonen in Centraal- en Zuid-Chili en Zuid-Argentinië en tellen 900.000 leden. Zij zijn niet de enige Indianen die op Amerikaanse bodem het grond van hun voorvaderen terugeisen. Twee weken geleden kondigden belangrijke opperhoofden van de Lakota-Indianen, zoals Zittende Stier en Doorgedraaid Paard, aan dat zij niet langer burger van de Verenigde Staten zijn.

Zij roepen de 70.000 Lakota-indianen op om hun staatsburgerschap op te geven en geen belasting meer te betalen aan de Amerikaanse overheid. Voorts willen ze een onafhankleijke Lakota-natie. Het grondgebied omvat de staten Nebraska, Zuid-Dakota, Noord-Dakota, Montana en Wyoming. Daartoe hebben ze 150 jaar oude verdragen eenzijdig opgezegd. Deze verdragen werden toch niet opgevolgd door de Amerikanen, die hun bossen en rivieren leegroven, waardoor de verdragen "woorden zonder waarde op papier zonder waarde" bevatten, aldus de Lakota.