'McCain neemt leiding over bij Republikeinen'

Icoon AmerikaUit een nieuw landelijk opinie-onderzoek blijkt dat de Republikeinse senator John McCain nu favoriet is om genomineerd te worden als presidentskandidaat. Hij kun nu rekenen op de steun van 22 procent van Republikeinse stemmers. Dit is opmerkelijk omdat McCain eerder uitgerangeerd leek omdat hij in een peiling in september terugzakte naar 16 procent. Daarvoor was de steun voor McCain veel groter.

McCain staat twee procent boven de voormalig burgemeester van New York, Rudy Giuliani. Deze presidentskandidaat stond geheel 2007 op nummer één bij de Republikeinen. In maart kon Giuliani nog rekenen op 35 procent aanhang. Critici vinden dat hij de aanslagen van 11 september exploiteert voor campagnedoeleinden.

Giuliani en McCain worden op de voet gevolgd door de baptistische predikant Mike Huckabee. Door de foutmarge van vijf procent in het onderzoek vallen alle drie de kandidaten binnen het bereik van de nominatie. Huckabee leidt de peilingen onder Republikeinen in de staat Iowa. Daar worden vandaag de eerste voorverkiezingen gehouden.

Opmerkelijk is dat Huckabee gouveneur van Arkansas was en in het plaatsje Hope is geboren. Ook oud-president Bill Clinton was gouveneur van Arkansas en werd geboren in Hope.

Onder de Democratische kandidaten blijft Hillary Clinton favoriet, met 46 procent aanhang. Haar collega Barack Obama volgt met 26 procent en ex-senator John Edwards met 14 procent. In Iowa gaat het drietal evenwel nek-aan-nek.


John McCain

Bezoek ook het forum eens voor meer over de Amerikaanse voorverkiezingen.