Kieskompas Amerikaanse verkiezingen

Icoon AmerikaDe gratis krant DAG en de Volkskrant hebben een kieskompas opgezet voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het kieskompas stelt 36 vragen over uiteenlopende kwesties zoals Irak, wapenbezit, inkomen, zorg en veiligheid. Hierdoor kunnen Nederlanders bekijken welke presidentskandidaat het beste aansluit bij hun ideeën.

De uitslag kan variëren van sociaal-liberaal (progressief) tot sociaal-conservatief (traditioneel). Ook Amerikanen kunnen via de Amerikaanse krant The Wall Street Journal gebruik maken van het kieskompas. Het adviesmiddel is tot stand gekomen in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het uur van de waarheid nadert snel voor de Amerikaanse presidentskandidaten, want morgen is de eerste voorverkiezing in de staat Iowa. New Hampshire volgt snel op 8 januari en op 5 februari is het Super Tuesday, de dag waarop 20 staten tegelijk voorverkiezingen houden. Na de uitslagen van deze voorverkiezingen zullen de minder populaire kandidaten zich snel terugtrekken, waardoor er uiteindelijk één kandidaat per partij overblijft.


Het kieskompas

Bezoek ook het forum eens voor meer over de Amerikaanse voorverkiezingen.