Flink meer overvallen op winkels in A'dam

Icoon Politie Het aantal overvallen op winkels en andere ondernemingen in de regio Amsterdam is het afgelopen jaar met 33 procent toegenomen. Vorig jaar waren het er 296, dit jaar 394. Dat zei korpschef Bernard Welten van de politie Amsterdam-Amstelland vanmiddag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Volgens Welten is sprake van een schokkende ontwikkeling. Twee avondwinkeliers kwamen in 2007 om bij zo'n misdrijf; een in Amsterdam-Noord, de ander in Amstelveen.

Om dit hoge aantal overvallen terug te dringen, houdt de politie onder meer scherper toezicht op plekken waar het vaak misgaat. In november tekenden verschillende Amsterdamse overheidsinstanties en organisaties uit het bedrijfsleven een convenant om de veiligheid van ondernemers te verbeteren.

Het aantal overvallen op straat daalde met circa 17 procent tot bijna 2300. Geweld in openbare ruimtes nam flink toe. Zo steeg het aantal bedreigingen 9 procent, waarbij de daders volgens Welten steeds jonger worden. Het aantal mishandelingen groeide met 15 procent.

Verder bleek dat zich vorig jaar liefst 234 antihomo-incidenten voordeden. Meestal ging het om scheldpartijen of bedreigingen, 79 keer werd ook geweld gebruikt. Het was voor het eerst dat de politie dit soort misdrijven apart registreerde.

Het totale aantal aangiften in de regio Amsterdam-Amstelland daalde vorig jaar met 1,5 procent tot 95.000. Het aantal aanhoudingen steeg met 1 procent tot bijna 42.000.