'Mannen met buikje leven langer'

Icoon OnderzoekOudere mannen met overgewicht leven gemiddeld langer dan seksegenoten die niet met overtollige kilo's kampen. Dat meldt het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in het decembernummer van het vakblad Demos.

Betere voeding, minder roken en betere behandelingsmethoden van dodelijke hart- en vaatziekten zorgen ervoor dat mensen met overgewicht veel langer blijven leven in vergelijking met decennia geleden. Het extra vet rond hun botten beschermt hen bovendien goed tegen heupbreuken na valpartijen.

Mensen met overgewicht zijn echter niet gezonder dan mensen met een normaal gewicht. Wie kampt met overgewicht of zwaarlijvigheid gaat niet eerder dood, maar leeft gemiddeld langer in ongezondheid, stelt onderzoekster Mieke Reuser. Zij verrichtte haar onderzoek in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Een bescheiden buikje hoeft dan volgens Reuser geen groot probleem te zijn, ernstige zwaarlijvigheid is dat wel. Mensen die veel te veel wegen, leven gemiddeld drie jaar (mannen) en vijf jaar (vrouwen) korter dan mensen met een normaal gewicht. Daar staat tegenover dat mannen met licht overgewicht gemiddeld 1,5 jaar langer leven dan mannen met een normaal gewicht.

Het toenemende aantal mensen met overgewicht leidt tot steeds hogere kosten voor de gezondheidszorg en voor zorgverzekeraars. Daarnaast ervaren veel mensen overgewicht als iets negatiefs.

Met dank aan Vince_Taylor en BreakSpear voor de submit.