Brussels vuurwerk afgelast na terreurdreiging

Icoon BelgieDe burgemeester van Brussel, Thielemans, heeft besloten dat het traditionele oudejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg dit jaar niet doorgaat. Dit is bekend gemaakt na een vergadering op het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Ook werd duidelijk dat het verhoogde veiligheidsalarm en de versterkte politie-aanwezigheid nog tot drie januari van kracht blijft.

Het Belgische terreuralarm werd op 21 december afgekondigd, na de arrestatie van veertien verdachten. Die werden er van verdacht om de veroordeelde terrorist Trabelsi te hebben willen bevrijden. De veertien werden diezelfde dag nog weer vrijgelaten

"We hebben het nut en het effect van de veiligheidsmaatregelen geëvalueerd. En daarvan is samen met het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse opmaakt, een stand van zaken opgemaakt", zo meldt Jaak Raes, directeur-generaal van het Crisiscentrum vandaag in een interview. Volgens hem is daaruit opgemaakt dat er geen reden is om het huidige verhoogde dreigingniveau te herzien.

De versterkte politiemacht en het terreuralarm blijven dus van kracht, zeker op de Grote Markt in Brussel, de kerstmarkten en de winkelstraten. Het crisisteam heeft Thielemans aangeraden het traditionele vuurwerk op 31 december af te gelasten, iets wat de burgemeester ook onmiddellijk heeft gedaan. Het stadsbestuur wil geen paniek zaaien, maar ook geen 'onnodig risico' nemen.

De beslissing krijgt nogal wat kritiek. Vooral uit de monden van de horeca, die aangeven dat dit een behoorlijk omzetverlies gaat opleveren. Het jaarlijkse vuurwerk levert honderden bezoekers op, die graag een hapje komen eten of iets komen drinken. De horecabedrijven zijn bang dat deze mensen nu gewoon thuis blijven.