IJs van Elfstedentocht 1997 te koop

Omdat een Elfstedentocht ook deze winter weer op zich laat wachten, kunnen Elfstedenfans nu origineel Elfstedenijs aanschaffen. Een groepje vrienden uit Appelscha bieden naar eigen zeggen enkele stukken ijs waarop de tocht der tochten bijna elf jaar geleden voor het laatst is verreden te koop aan. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Midden in de winternacht zaagden de Friezen de stukken in januari 1997 uit het ijs en legden ze in de vrieskist. Het hele avontuur werd op de gevoelige plaat vastgelegd en is te bekijken via de site Elfstedenijs.nl. Via Speurders en Marktplaats kan men vervolgens een bod op het heilige ijs uitbrengen.

Er is al honderd euro geboden voor het ijs. "We willen graag iets doen voor beter water in de wereld", laat Elfstedenschaatser Durk weten. " We hopen dat de veertig blokken die we beschikbaar hebben vanuit onze vrieskisten verkocht worden."

Henk Angenent, spruitjesteler en winnaar van de laatste Elfstedentocht ziet de humor van de actie wel in. "Ik had er nog niet van gehoord. Ja, ik heb wel een zolder vol souvenirs van de Elfstedentocht, zoals knuffels. Maar geen ijs. Anderen hebben toen wel de finishlijn uitgehakt, geloof ik."

Gelukkig voor Angenent hoeft hij niet mee te bieden. De ijsmeesters hebben speciaal voor hem een stuk ijs uitgehakt en apart gehouden. Deze willen ze volgende week aan de Elfstedenwinnaar aanbieden.