Iran kondigt bouw 19 kerncentrales aan

Icoon BuitenlandsIran gaat nog eens negentien kerncentrales bouwen. Dit zegt het Iraanse parlementslid Kazem Jalali tegenover het staatspersbureau IRNA. Binnenkort begint de internationale aanbesteding van de centrales. De kerncentrales krijgen een vermogen van 1.000 megawatt. Op deze manier wil Iran op termijn 20.000 megawatt kernenergie produceren.

Iran zegt de kernenergie nodig te hebben door de steeds duurder wordende olie. Echter heeft het land na Saudi-Arabië de grootste conventionele oliereserves en op Rusland na de grootste aardgasreserves ter wereld. Maar door gebrek aan investeringen in de Iraanse energie-industrie en door het steeds moeilijker worden van het oppompen van olie zijn de kerncentrales naar eigen zeggen broodnodig.

Russische technici leggen op dit moment de laatste hand aan de eerste Iraanse kerncentrale, genaamd Bushehr. Iran ontving vorige week de eerste lading nucleaire brandstof voor deze centrale, die naar verwachting komend jaar in bedrijf gaat. Rusland zou ook al nieuwe luchtafweersystemen aan Iran gaan leveren.


'Olie wordt te duur voor olieproducent Iran'