Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 17

Icoon EredivisieNet als vorig jaar werd er dit jaar met kerst gewoon gevoetbald in de Eredivisie. De Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Sparta werd gewonnen door Feyenoord en FC Groningen won in eigen huis van PSV. Ajax speelde in de ArenA gelijk tegen FC Twente en kon niet profiteren van het puntverlies van de Eindhovenaren. Hieronder een overzicht van enkele gespeelde wedstrijden.

PSV heeft de koppositie niet lang vast weten te houden. De Eindhovenaren gingen op bezoek bij FC Groningen en konden puntverlies niet voorkomen. De Groningers startten sterk en Gomes kon met enkele fabelachtige reddingen zijn doel schoon houden. Geheel tegen de verhoudingen in kwam PSV op voorsprong door een omhaal van de Braziliaan Alcides. De storm van de thuisploeg ging even liggen maar na de rust kon PSV de borst weer natmaken. Een inzet van Van de Laak kon bij PSV van de lijn gehaald worden maar de Eindhovenaren hadden geen antwoord op een schot van Lindgren. De verdediging van PSV wankelde en Berg kroonde zichzelf tot matchwinner: 2-1.

VVV-Venlo slaagde er deze speelronde weer in om punten te pakken. De Limburgers gingen op bezoek bij NEC en na 90 minuten stond er een gelijke stand op het scorebord. In de eerste helft zette NEC druk en dat leverde na 10 minuten al een doelpunt op van Janssen. VVV kwam goed weg want met name Holman en Lens hadden de score uit kunnen breiden voor de thuisploeg. In de tweede helft maakte Janssen de 2-0 en leek NEC eindelijk af te koersen op een overwinning. VVV bleef echter strijd tonen en dat werd uitbetaald in twee doelpunten van de invallers Kantelberg en Calabro: 2-2.

Excelsior won afgelopen weekend van Ajax maar ging vandaag hard onderuit bij FC Utrecht. De Domstedelingen waren veel sterker en domineerden de hele wedstrijd. De defensie van Excelsior deed weinig goed en het was een wonder dat het bij de rust slechts 2-0 stond door doelpunten van Nelisse en George. In de tweede helft kwam Van Guldener in de ploeg bij Excelsior en zijn eerste balcontact was direct een doelpunt. Utrecht was niet onder de indruk en bleef goed voetballen. Loval en George scoorden van grote afstand en zorgden daarmee voor de eindstand: 4-1.

Ajax snakt naar de winterstop en heeft in de wedstrijd tegen FC Twente opnieuw punten laten liggen. De Tukkers gingen goed van start en kregen enkele enorme kansen. N’Kufo en El Ahmadi kwamen oog in oog met Stekelenburg maar schoten naast. Direct na de kans van El Ahmadi slaagde Huntelaar er aan de andere kant wel in om het net te vinden. In de tweede helft begon Ajax sterk en kreeg het de kansen om de score uit te breiden maar het was Twente dat via Huysegems op gelijke hoogte kwam. Toen Huntelaar via de muur scoorde leken de Amsterdammers de drie punten toch in eigen huis te houden. Slordig verdedigen zorgde er echter voor dat N'Kufo ver in de blessuretijd gelijk kon maken: 2-2.

Natuurlijk werden er nog meer wedstrijden gespeeld in deze speelronde. Feyenoord boekte een regelmatige overwinning op stadgenoot Sparta en NAC Breda verloor thuis van Vitesse. De subtop-clash tussen Roda JC en SC Heerenveen werd gewonnen door de ploeg uit Kerkrade. Willem II verloor van Heracles Almelo en blijft daardoor op de laatste plaats staan.