Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 16

Icoon EredivisieBij een zeer lage temperatuur werd dit weekend de zestiende speelronde van de Eredivisie afgewerkt. Excelsior heeft voor het eerst in de geschiedenis weten te winnen van Ajax. PSV en Feyenoord maakten geen fout en profiteerden van de misstap van de Amsterdammers. Het duel tussen Sparta Rotterdam en NAC Breda werd afgelast omdat het veld niet bespeelbaar was door de vorst.

PSV heeft in eigen huis weten te winnen van FC Utrecht. Beide ploegen konden aan het begin van de eerste helft weinig kansen creëren maar de Eindhovenaren werden geholpen door een blunder van Grandel. De doelman liet een kopbal van Lazovic knullig door zijn vingers glippen, waarna Perez kon scoren. FC Utrecht kreeg via George ook wel enkele kansen maar PSV had de wedstrijd al kunnen beslissen via Lazovic en Farfán. In de tweede helft kwam Utrecht goed uit de kleedkamer en binnen 50 seconde stond er weer een gelijke stand op het bord. Uiteindelijk drukte PSV toch door en konden Lazovic, Perez en Koevermans het duel beslissen: 4-1.

Op Woudestein heeft Excelsior geschiedenis weten te schrijven door te winnen van Ajax. De Amsterdammers leken er weinig zin in te hebben en na 30 seconde kon Piqué de zwakke Ajax-defensie passeren en via de paal scoren. Vervolgens nam Ajax het initiatief maar het spel oogde ongeïnspireerd en er konden weinig echte kansen gecreëerd worden. Na rust kon Vertonghen een bal van Den Ouden op de doellijn keren maar even later lag de 2-0 wel in het net. Ajax kwam via Maduro nog op 2-1 na een foutje van doelman Graafland maar de wedstrijd was al gespeeld.

Feyenoord heeft Ajax op de ranglijst gepasseerd door te winnen van NEC. In de eerste helft hadden de Nijmegenaren het beste van het spel maar echt gevaarlijk werd het niet. De grootste kans was voor Makaay, maar de volley werd knap gered door NEC-doelman Babos. In de tweede helft wilde NEC meer aanvallen, maar na een foutje in de defensie konden die plannen de prullenbak in. Slory omspeelde Babos en De Guzman schoot de bal in het doel. Even later was de Canadees opnieuw trefzeker voor de Rotterdammers: 2-0.

VVV-Venlo heeft dit weekend weten te winnen van Vitesse, dat voor de derde keer op rij een uitwedstrijd verloor. In de eerste helft was Velthuizen de grote man aan de kant van Vitesse. De doelman toonde zijn klasse door schoten van Oost en een kopbal van Leemans te stoppen. Na de rust slaagde VVV er eindelijk in om een doelpunt te maken. Amrabat, die met de week beter lijkt te gaan spelen, drukte zijn vorm uit in twee doelpunten. Eerst rondde hij van dichtbij af en later scoorde hij na een individuele actie. Vitesse probeerde vervolgens druk te zetten maar Wintjens hield zijn doel schoon: 2-0.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. De Graafschap won het uitduel bij Willem II met 1-2 en FC Twente won knap van SC Heerenveen. FC Groningen won met moeite op het kunstgras bij Heracles Almelo. AZ blijft wisselvallig dit seizoen, de ploeg uit Alkmaar speelde gelijk tegen Roda JC. Het duel tussen Sparta Rotterdam en NAC Breda werd afgelast omdat een deel van het veld niet bespeelbaar was.