'VS door Irak op rand van bankroet'

Icoon AmerikaVolgens presidentskandidaat Ron Paul zitten de VS door de Irakoorlog op de rand van bankroet. "We zijn blut. Amerika staat op de rand van bankroet. Het moment nadert dat de dollar echt instort. We doen nu niks anders dan uitgeven, uitgeven, uitgeven en lenen, lenen, lenen. Maar we kijken nooit of we kunnen bezuinigen. En als we niet genoeg geld hebben, drukken we het gewoon bij. We moeten in de VS een veel verstandiger monetair beleid voeren", aldus de Republikein.

Paul is als enige Republikein fel tegen de oorlog in Irak. Volgens hem moeten de VS de rol van politieagent van de wereld snel naast zich neerleggen. Paul is fel tegen Amerikaanse inmenging in het buitenland en andersom. Paul wil uit de VN, het IMF en de NAVO stappen. "Ik wil praten, onderhandelen en vrienden zijn met landen. Ik wil reizen en handel bevorderen."

"Maar ik wil geen Amerikaanse troepen meer in het buitenland stationeren, want dat levert geen voordelen op. Zij die troepen ontvangen, raken afhankelijk van ons. En wij geven geld uit dat we niet hebben. Of het nu Europa is of Korea, ik zeg: kom naar huis, we zijn het zat", aldus de presidentskandidaat die afgelopen 16 december een recordbedrag van meer dan zes miljoen dollar in 24 uur ophaalde.

Terwijl de meeste andere Republikeinen de Bush-doctrine van de preventieve aanval omarmen, maakt Paul zich geen enkele zorgen over de veiligheid van een Amerika zonder overzeese troepen: "Onze defensie wordt juist sterker, omdat niet overal meer troepen zitten en omdat we minder vijanden hebben. De terrorismedreiging neemt af, want we bezetten geen vreemd grondgebied meer en dat is de belangrijkste reden voor terrorisme. Wie zou ons dan nog moeten aanvallen?"

Eigenlijk zegt Paul campagne te voeren voor het programma van de huidige president Bush in 2000. Daarin had Bush felle kritiek op toenmalig president Clinton en diens inmenging in Somalië en Kosovo. Bush zei dat het ongrondwettelijk was. Bush vond dat Amerika geen landen meer moest opbouwen en niet de politieagent van de wereld meer moest zijn.

Paul: "Ze vallen ons niet aan vanwege onze vrijheid of rijkdom. Ze vallen ons aan omdat onze troepen hun land bezetten." Hij zegt dat Amerika de aanslagen van 11 september aan zichzelf te danken heeft, wat een uiterst merkwaardig tegengeluid is binnen zijn conservatieve Republikeinse Partij.

Tegenstanders noemen hem de Democraat van de Republikeinen. De libertarische Paul: "We hebben de regering niet nodig om ons te vertellen hoe we moeten leven, we hebben de regering niet nodig om de politieagent van de wereld te spelen. We hebben de regering maar voor één ding nodig: voor de bescherming van onze vrijheden."


Ron Paul

Bezoek ook het forum eens voor meer over de Amerikaanse voorverkiezingen.