12 jaar voor jarenlange gijzeling in wiethok

Icoon JustitieDe 61-jarige Hassan B. die bijna drie jaar lang de 28-jarige Marokkaanse vrouw Samira gegijzeld hield achter een hennepkwekerij in een woning in Rotterdam, is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar celstraf. Volgens de officier van justitie heeft B. het slachtoffer verkracht en mishandeld

De straf valt twee jaar hoger uit dan de 10 jaar die hij in eerste instantie kreeg opgelegd. Een straf waartegen B. juist beroep had aangetekend omdat hij die te hoog vond. Naast de 12 jaar celstraf moet B. het slachtoffer ook 35.000 euro schadevergoeding betalen.

De politie ontdekte de jarenlange gijzeling per toeval in februari 2006 bij het oprollen van de wietkwekerij. B. woonde zelf boven de kwekerij met een jonge vrouw uit het voormalige Joegoslavië. De uit Marokko afkomstige gijzelnemer en wietkweker genoot in de buurt enig aanzien als (seks)goeroe van jonge vrouwen. Veel meest Noord-Afrikaanse vrouwen met (huwelijks)problemen kwamen volgens buurtbewoners bij de gescheiden man over de vloer en werden door hem opgebeurd.